”Günümüzde gelişime giden doğru yol da halkımızın 11 Nisan zaferidir.” – Dr.İftihar Piriyev

”Günümüzde gelişime giden doğru yol da halkımızın 11 Nisan zaferidir.” – Dr.İftihar Piriyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev’in tekrar Cumhuraşkanı seçilmesinden geçen 1 senelik süre zarfında tüm alanlarda olduğu gibi, kültür alanında da bazı değişiklikler gerçekleştirildi. Bu gerçekleşen değişiklikler sonucunda kimi konular kendi çözümüne kavuştu, sanatcıların daha iyi çalışması ve yaşaması için çok verimli ortam yaratıldı. Karşıda gözüken hedeflere güvenle adımlayan ve kendi görevlerini iyi anlayan sanatcılar Devlet başkanı’ın kendilerine olan bu dikkatini özel bir şükranlık duygusuyla değerlendiriyorlar. Böylesi sanatcılardan birisi de Emektar kültür işçisi, sanat bilimleri üzerine doktor, İrevan Devlet Azerbaycan Drama Tiyatrosu’nun müdürü İftihar Piriyevdir.

AZERTAC İftihar Piriyev’in son bir yılda Azerbaycan’ın kültürel hayatında gelişen olaylarla ilgili düşüncelerini okurlara sunuyor.

Halkımız geçen sürede kazanılan başarılara 11 Nisan 2018 yılında gerçekleşitirile seçimlerde en yüksek değerini verdi. Seçimlerin sonuçlarına göre İlham Aliyev oyların yüzde 86,02’ini kazanarak tekrar Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçildi. İlham Aliyev dünya Azerbaycanlılarının ulusal servetidir. Bu servet kendi varlığını hiç düşünmeden Azerbaycan halkının varlığına adamış, tüm olanaklarıyla ulusal çıkarlar, menfaatler yolunda kendisi en kutsal içtenlikle ortaya koymaktadır. Gerçek şu ki, İlham Aliyev insaniyeti, barışcıllığı insanlık niteliğinin örneğidir “Her bir Azerbaycanlı’nın Cumhurbaşkanı olacağım!” felsefesi ile yola çıkan İlham Aliyev sadece bir Azerbaycanlı’nın Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıyor, o, tüm varlığı, zekasıyle aynı zamanda her bir Azerbaycanlı’nın hassaslık ölçeğidir. Çocuğundan tutun da ta ihtiyarına kadar tüm vatandaşların hizmetinde bulunmakla, sadece liderlik misyonunu ortaya koymakla yetinmiyor, aynı zamanda asil insani görevini herkese sunuyor. İnsanın yaşaması için manevi huzur en önemli detaydır. Bu anlamda İlham Aliyev ayrıştırmadan, düşüncesi farketmeksizin, halkımızın tüm fertlerinin manevi destekcisine dönüşmüştür.

2003 yılından bu yana mevcut kronolojiye dikkat ettiğimiz zaman, söylenenlerin gerçekliği ve realitesiyle göz önünde bulunduğunu göreceğiz. Sıradan bir vatandaştan tutun da, ta azılı cinayetkarlara ve suçunu anlamış olsun herkese karşı İlham Aliyev kendi insaniyetini sergilemekten usanmıyor.Bu denli yüksek değerleri yüzünden bir sene önce İlham Aliyev halkın sevgisinin sonucunda tekrar Cumhurbaşkanı seçildi. Bir yıl boyunca onun ışıklı amelleri imkansızlığa karşı geldi. Bir devlet başkanı olarak halkı ulusal gelişim dinamiğini öyle bir doruk noktasına ulaştırdı ki, bu  doruk noktası sadece ekonomik açıdan kendisini belli etmedi, aynı zamanda halka daha çok gerekli olan manevi huzur ve mutluluk kriterleriyle önem kazandı.

İlham Aliyev sıradan vatandaşlarla daha çok görüşüyor. Cumhurbaşkanı ona daha çok ihtiyaç duyan insanların yanında olmağı önemsiyor. Tüm alanları sadece ulusal çıkarlar yönünden değerlendiriyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ülkenin birinci hanımı Mihriban Aliyeva’nın 1 Mart 2019 yılında Azerbaycan’ın kültür ve sanat adamlarının bir kısmıyla görüşmesiyse daha uzun süre belleklerden silinmeyecek. O buluşmada kültür ve sanat alanlarında bulunan sorunlarla ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu ve bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili konuşuldu.

Daha sonraki günlerdeyse Cumhurbaşkanı İlham Aliyev “Azerbaycan tiyatrolarının gelişimiyle alakalı ek olarak görülecek işlerle”, “Azerbaycan Devlet Muzikal Tiyatrosu ve Azerbaycan Devlet Rus Drama Tiyatrosu’na “akademik” statüsü verilmesiyle”, “Azerbaycan Cumhuriyeti sınırları içinde tiyatro ve konser çalışanlarının sosyal durumlarının iyileştirilmesiyle” alakalı kararlar verdi. Bu durumsa hiç kuşkusuz kültür ve sanat adamlarınca çok büyük memnuniyetle karşılandı.

Bir kültür adamı olarak şunu söylemeği kendime borç biliyorum ki, son aylarda kültür adamlarına verilen değerin dünyanın hiçbir yerinde eşdeğeri bulunmamaktadır. Aynı anda iki devlet tiyatroya akademik statünün verilmesi devlet başkanının sanat adamlarına büyük önem ve dikkat vermesinin en önemli habercisidir. Tiyatro adamlarının maaşlarına yüzde 50 zamın yapılması da en genç devlet için gerçekten de beklenmedik bir karar ve aynı zaman gurur verici bir adımdır.

Hiç abartısız olarak şunu demeliyiz ki, böylesi bir ince düşüncenin sahibi olan Lider, kendi halkının gerçek anlamda servetidir ve halk ta kendi servetini yeterince korumak, onun devamlı  faaliyetinin hiç durmaması için onu kendi gönül sevgisiyle yaşatmak zorundadır. Günümüzün realitesi açıkça ortaya koymaktadır ki, İlham Aliyev kişiliğinde en üst düzey insani değerler bir arada bulunmaktadır.

Halkımız bu kutsal ve ali değerleri çok net bir biçimde anlıyor, devletimizin ve halkımızın ışıklı geleceğe yürümesi, gelişme yolunda asla tökezlememesi, mutlu, huzurlu, muasır dünyanın gereksinimleri çerçevesinde ve hoşgörülü yaşaması için tüm varlığıyla çalışıyor, çaba harcıyor, her ince detaya bile en üst hassaslıkla yaklaşıyor. Evet, biz anlıyoruz ki, bir halkın mutluluğu onun liderinin bulunduğu yolla, halkın duyduğu sevginin derecesiyle, vicdani temizliğiyle, vatansever ruhuyla, haklı tutumuyla, devletine ve milletine olan sarsılmaz sadakatiyle, ulusal bakışıyla ve buna benzeyen diğer ali değerlerle sık orantılıdır. Günümüzde gelişime giden doğru yol da halkımızın 11 Nisan zaferidir. Bu zaferin doruk noktasının Karabağımızın, İrevanımızın başı üzerinde üç renkli bayrağımızın dalgalanacağı gün olacağına inanıyorum.

Yorum bırakın